Wat doet alcohol met je ogen?

13/01/2021

Wat doet alcohol met je ogen? Een uitgebreid verslag over de gevolgen op korte en lange termijn lees je hieronder. Misschien een extra motivatie voor de tournée minérale :)?

Een paar glaasjes drinken heeft een invloed op ons zicht, dat is bekend. Je ziet alles minder scherp. Wist je dat alcohol drinken nog meer gevolgen heeft, zowel voor je zicht als voor je ogen? En niet enkel meteen nadat je gedronken hebt. We lijsten ze even op.


De gevolgen van alcohol op je ogen op korte termijn

· Zelfs een minimale opname van alcohol zorgt voor drogere ogen. Dit kan zeker bij het dragen van lenzen het zicht verminderen en irritatie veroorzaken.


· Onbewust ga je meer met je oogleden knipperen, wat voor concentratieverlies zorgt.


· Je pupillen reageren langzamer, waardoor je trager gaat reageren. Dat kan uiterst gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je aan het stuur zit.


· Je neemt contrasten tot 30% minder goed waar. Het verschil tussen licht en donker wordt kleiner.


De gevolgen van alcohol op je ogen op lange termijn

· Een verhoogde kans op maculadegeneratie. Concreet wil dit zeggen dat je netvlies sneller veroudert en de kwaliteit van je zicht achteruit gaat.


· Een grotere kans op cataract, ook wel staar genoemd. Dit heeft een vertroebeling van je ooglens als gevolg.


· Een constante inname van alcohol zorgt ervoor dat je lever minder vitamines opneemt. Deze vitamines zijn nochtans essentieel voor je zicht. De mogelijke gevolgen? Droge ogen, nachtblindheid, een dunner hoornvlies en zelfs volledige blindheid op termijn.


Geniet, drink met mate. En misschien is het dan nu wel tijd om dat goede voornemen ook echt waar te maken :)?